ijsje

Weinig bekende feiten over voedselintolerantie

  • Steeds optredende reacties op fabrieksijs, naar niet op gewone melk, (slag-)room en zelfgemaakt ijs, kan wijzen op een overgevoeligheid voor polysorbaten die gebruikt worden als stabilisatoren tijdens het productieproces.
  • Lam, rijst en peren zijn voedingsmiddelen die de minste kans geven op overgevoeligheidsreacties
  • Tot wel 25 procent van de personen die intolerant zijn voor aspirine zijn dat ook voor de stof tartrazine (E102), een gele kleurstof die algemeen wordt gebruikt in veel voedingsmiddelen zoals chips, zoutjes, softdrinks en suikergoed.
  • Tarwe kan moeilijk helemaal uit het voedingspatroon worden gehaald omdat het verborgen zit in veel, soms niet voor de hand liggende, producten zoals worst, soja saus, bouillonblokjes, zelfs in tandpasta en bakpoeder, naast de gebruikelijke producten als brood, biscuit, cake en dergelijke.
  • Tamari is een tarwe-vrije sojasaus uit japan.
  • Alternatieven voor pasta op basis van tarwe omvatten rijst, mais of gierst pasta, boekweit of spelt spaghetti (spelt is een oude varieteit van tarwe met minder gluten die meestal beter verdragen wordt).
  • Aandoeningen die heel vaak in verband staan met voedselintolerantie zijn: prikkelbare darm syndroom (PDS of IBS), eczeem, migraine, reumatoïde artritis en middenoor ontsteking.
  • Een intolerantie bestaat vaak voor voedingsmiddelen die regelmatig worden gegeten. Probeer dus zo gevarieerd mogelijk te eten en roteer voedingsmiddelen, dat wil zeggen: eet bijvoorbeeld niet elke ochtend dezelfde ontbijtgranen, maar wissel af met andere producten.
  • Personen met een geringe tot matige lactose-intolerantie (melksuiker in dierlijke melksoorten) verdragen vaak beter producten op basis van schapen- of geitenmelk, omdat de eiwitstructuren van deze melksoorten beter te verteren zijn. Ongeveer 20 procent van de Noord-europese bevolking heeft een lactose-intolerantie.
  • Bacteriele en virale infecties en sommige medicijnen kunnen een voedselintolerantie in gang zetten.