msg,vetsin, e621, glutamaatAndere veelgebruikte namen: E 621, Natriumglutamaat, glutamaat, ve-tsin.

Omschrijving
MSG is een chemische verbinding met als hoofdbestanddeel glutaminezuur (E620).
Glutaminezuur is een aminozuur (een bouwstof van eiwitten). Van nature komt glutaminezuur voor in eiwitrijke produkten zoals vlees, kaas, zuivel en sommige groenten. Glutaminezuur is daarin voor het overgrote deel aanwezig in een onschadelijke vorm (als onderdeel van een eiwit).
Het menselijk lichaam bevat in een aantal weefsels glutaminezuur, gebonden als eiwit, en maakt zelf ook glutaminezuur aan, maar dat is van een andere samenstelling dan de MSG die we via onze voeding binnenkrijgen.
In ongebonden vorm komt het voor als vrij glutaminezuur, maar meestal als MSG (monosodiumglutamate), E621. Het is deze ongebonden vorm die problemen kan opleveren. In het vervolg van dit artikel zal ik verschillende ongebonden vormen aanduiden als MSG, omdat hun werking identiek is.

Hoe wordt het gemaakt?
Tegenwoordig wordt glutaminezuur geproduceerd middels bacteriële of microbiele fermentatie, waarbij de gebruikte bacteriën meestal, zo niet altijd, genetisch gemanipuleerd zijn.
De bacteriën groeien in een vloeibaar medium, meestal afval van suikerbieten, mais en dergelijke. Het gevormde glutaminezuur wordt na verloop van tijd uit het voedingsmedium gefilterd. Daarna wordt het geconcentreerd en gekristalliseerd en via een chemisch proces omgevormd tot MSG.
Kunstmatig gemaakte MSG bevat stoffen die niet in natuurlijk glutaminezuur voorkomen. Natuurlijk glutaminezuur zoals wordt gevonden in hogere organismen is uitsluitend L-glutaminezuur. Kunstmatige MSG bestaat uit zowel L-glutaminezuur als D-glutaminezuur, en bevat verder pyroglutaminezuur en andere verontreinigingen. Deze verontreinigingen verschillen al naar gelang de gebruikte materialen en productiemethodes.
Soms komen er mono- en dichloorpropanololen of heterocyclische aminen in voor die allen carcinogeen zijn. De bewering dat het glutaminezuur, zoals gevonden wordt in kunstmatig geproduceerd MSG hetzelfde is als het natuurlijke glutaminezuur is dus niet waar!

Functie
Voedseladditief, wordt in de voedingsindustrie gebruikt als een (synthetische) smaakversterker.

Hoe werkt MSG?
MSG fopt de smaakpapillen, doordat door toevoeging van MSG aan de voeding de indruk wordt gewekt dat het voedsel eiwitrijker/beter van kwaliteit is dan dat het in werkelijkheid is. Hierdoor kunnen inferieure producten opgepept worden, of kan er worden volstaan met minder ingrediënten.

Intolerantie en overdosering
De meeste mensen ontwikkelen weinig of geen lichamelijke klachten na inname van MSG. Klachten gaan meestal optreden na een inname van 3 gram of meer MSG. Een minderheid van de mensen heeft een intolerantie voor MSG en krijgen een klachtenpatroon dat bekend staat onder het "Chinese Restaurant Syndroom". Dit omdat Chinese restaurants doorgaans nogal kwistig zijn met het toevoegen van MSG aan de maaltijden.

Klachtenpatroon bij intolerantie of overdosis

 • brandend gevoel achter in de nek, op de borstst en aan
  de voorkant van de armen
 • verdoofd gevoel achter in de nek, uitstralend naar armen
  en rug
 • tintelend, warm gevoel in het gezicht, bij de slapen, in de
  nek, armen en hoog in de rug
 • strak gevoel in het gezicht
 • pijn op de borst
 • hoofdpijn
 • misselijkheid
 • hartkloppingen
 • verhoogde bloeddruk
 • gejaagdheid
 • slapeloosheid
 • ademhalingsmoeilijkheden bij mensen met astma
 • sufheid
 • spierzwakte, spierpijn
 • darmklachten

Neurotoxine
Glutaminezuur is nodig in het lichaam voor de prikkeloverdracht in het zenuwstelsel, doch dat is in minieme concentraties.
Zodra de hoeveelheid sterk wordt verhoogd gaat MSG werken als een neurotoxine (zenuwgif), welke schade aan hersencellen kan toebrengen. Dit gebeurt niet van het ene op het andere moment, doch zeer geleidelijk.
Voorts menen een aantal onderzoekers dat MSG veel chronische ziekten (bv. ADHD, migraine, epilepsie, Parkinson) kan verergeren.

Hypoglycaemie
Een andere werking van een overmaat aan MSG is dat de alvleesklier wordt aangezet tot het produceren van insuline zonder dat daartoe een aanleiding is. Het gevolg is een verlaagde bloedsuikerspiegel waardoor je honger krijgt en tot eten wordt aangezet. Bovendien wordt de glucose in het bloed door de insuline omgezet in, en opgeslagen als lichaamsvet. Indirect zorgt MSG er dus voor dat je in gewicht toeneemt. Dit effect treed al op bij lage doses MSG!!

Verslavend
MSG kan ook nog eens verslavend werken, zodat je op den duur steeds meer voedsel met MSG gaat eten. Dit komt omdat een teveel aan MSG in het lichaam wordt omgezet in GABA (Gamma-aminobutyric acid). Deze stof heeft een vergelijkbare werking in de hersenen als benzodiazepines (Valium en dergelijke). Dit proces vindt ook reeds plaats bij een matig verhoogde inname van MSG via de voeding.

Voorkomen
Wordt toegevoegd aan zeer veel producten, zoals: bouillonblokjes, strooiaroma, kruidenmengsels, soep in blik, droge soep, juspoeder, instant sauzen, chips, zoutjes, alle hartige kant- en klaar producten zoals pizza, nasi/bami, vleesproducten zoals worst, saucijzen, hamburgers, frikandellen, kroketten, boterhambeleg enzovoort.

Etiketten lezen
Lees voor je iets koopt het etiket. Als er MSG is toegevoegd dan wordt meestal E621 vermeld, doch de hele reeks E-nummers van E620 t/m E625 bevat MSG.
Omdat MSG in een kwade reuk staat, proberen fabrikanten te verdoezelen dat er MSG aan het product is toegevoegd. Als het etiket één van de volgende ingrediënten vermeldt:

 • glutamaat
 • gehydroliseerd eiwit (gehydrolyseerd proteïne)
 • gehydroliseerd plantaardig eiwit (proteïne)
 • plantaardig eiwit hydrolysaat
 • gehydrolyseerd soja eiwit (proteïne)
 • gehydrogeneerde plantaardige olie
 • eiwit- (proteïne-) extract
 • soja extract
 • gistextract
 • caseïnaat

dan kun je er zeker van zijn dat MSG is toegevoegd aan het product!

Hoe te vermijden?
Probleem met MSG is dat het in zoveel producten voorkomt, ook van nature. Het beste is zoveel mogelijk producten met toegevoegd MSG te vermijden, kies dus zoveel mogelijk voor onbewerkte producten. Dat kost wat meer tijd, maar je lichaam zal je er dankbaar voor zijn.
Als je gaat uit eten, informeer dan naar toegevoegd MSG in de maaltijden en vraag of ze voor jou MSG weg willen laten. Dat zal lang niet altijd lukken, maar alle kleine beetjes helpen.

Behandeling
Als je veel last hebt van MSG in je voeding, dan kan je reactie op MSG ongedaan worden gemaakt of in ieder geval verminderd door een allergie- of intolerantiebehandeling.
De bijwerkingen zoals gewichtstoename, verslavend karakter, verhoogde bloeddruk e.d. worden hiermee evenwel niet ongedaan gemaakt!