ananas-papaja

Bromelaïne en papaïne
Proteolytische (eiwitsplitsende) spijsverteringsenzymen, ofwel proteasen, zoals bromelaïne (uit ananas) en papaïne (uit papaja), kunnen erg nuttig zijn bij een leaky gut syndroom omdat ze dit probleem op verscheidene fronten aanpakken. spijsverteringsenzymen breken de voedselpartikels af zodat deze het darmslijmvlies niet meer kunnen irriteren en/of het immuunsysteem activeren. Deze enzymen zijn met name effectief omdat ze het grootste deel van deze afbraak uitvoeren in de maag, dus je vóór het voedsel de darmen kan bereiken. De spijsverteringsenzymen uit de pancreas bereiken het voedsel pas één tot anderhalf uur later. Door de afbraak van de voedseldeeltjes komen tevens vitamines, mineralen en andere voedingsstoffen vrij zodat het lichaam deze basisstoffen kan gebruiken, alsmede de benodigde energie. Omdat de voedingsstoffen uit het voedsel worden vrijgemaakt is het niet nodig om extra vitaminen, mineralen en dergelijke te gebruiken. Voedingsstoffen uit volwaardige voedingsmiddelen zijn bovendien meestal effectiever dan voedingssupplementen.

Omdat enzymen de voedseldeeltjes kunnen afbreken tot elementaire voedingsstoffen, zal alles wat door de darm lekt terwijl deze aan het genezen is de kans op een reactie beduidend verminderen. Voedselintoleranties verminderen als regel fors als begonnen wordt met het gebruik van spijsverteringsenzymen. Velen maken melding van verbeteringen op de eerste dag waarop zij deze enzymen zijn gaan gebruiken, maar afhankelijk van het soort voedselintolerantie kunnen deze ook een aantal dagen later optreden. Het is gebruikelijk dat significante verbeteringen worden gerapporteerd op het eind van de eerste week nadat met het gebruik van spijsverteringsenzymen is begonnen.

Voorts bevorderen spijsverteringsenzymen de gezondheid van het darmstelsel. Ze verzamelen littekenweefsel (ontstaan door ontstekingen, bron van infecties), restanten, chemicaliën en toxinen en verwijderen deze uit het lichaam. Deze opruiming zorgt voor een snellere genezing van de darmen. Een prettige bijkomstigheid is dat spijsverteringsenzymen effectief zijn bij de eliminatie van ziekmakende micro-organismen die de oorzaak zijn van, dan wel bijdragen tot, de beschadiging van de darmwand. Bacteriën en parasieten bestaan uit proteïnen, virussen hebben celwanden van proteïne, ook wel 'films' genoemd, en gisten hebben wanden die bestaan uit cellulose en proteïne. Proteases en cellulases kunnen helpen bij de eliminatie van deze indringers. Ze verwijderen daarna de toxines en de dode cellen die de vernietigde pathogenen hebben achtergelaten.

Als de spijsverteringsenzymen zelf worden opgenomen in de bloedsomloop met de andere voedingsstoffen, dan kan dat van groot nut zijn. Spijsverteringsenzymen - met name de proteasen (die eiwitten kunnen afbreken) - circuleren in de bloedsomloop waarbij ze alle opgehoopte rommel, toxines en afval helpen verwijderen. Ze richtten zich uitsluitend op toxische stoffen, de lichaamseigen cellen en weefsels worden niet aangetast. De assistentie die ze verlenen bij het reinigen van het bloed ontlast de lever en het immuunsysteem. Proteasen (eiwit splitsende enzymen) worden vaak opzettelijk tussen maaltijden in gebruikt voor dit doel. Als je proteasen tegelijkertijd met maaltijden gebruikt dan zullen ze hun activiteit primair op het voedsel richten. Als je ze tussen de maaltijden door gebruikt zullen ze rechtstreeks in het bloed worden opgenomen om hun schoonmaakwerk daar uit te voeren. Onderzoek heeft aangetoond dat spijsverteringsenzymen inderdaad rechtstreeks in de bloedbaan opgenomen kunnen worden (Leibow and Rothman 1975; Rothman, Liebow, and Isenman (2002).

Een ander voordeel dat de inname van proteasen tussen de maaltijden oplevert is de vermindering van ontstekingsreacties. Bromelaïne en papaïne zijn uitgebreid onderzocht op deze eigenschap en blijken enorm effectief te zijn in de reductie daarvan. Proteasen kunnen rechtstreeks en onmiddellijk ontstekingsreacties in de darmen beïnvloeden. Gewrichtsontstekingen bijvoorbeeld, die het gevolg zijn van agressieve materialen die door een lekkende darm in de bloedbaan zijn terechtgekomen, kunnen worden gereduceerd doordat de proteasen deze bron van ontstekingen afbreken en de afbraakproducten uit het lichaam verwijderen. Het mooie van deze enzymen is dat ze tegelijkertijd inwerken op de beschadigde darm, problematische eiwitdeeltjes, toxische stoffen, voedselintoleranties en tekorten aan voedingsstoffen.

Een goed probiotisch middel kan daarna opnieuw de noodzakelijke balans herstellen tussen bacteriën, gisten en andere micro-organismen. De slechte worden vervangen door de goede. Regelmatig gebruik van probiotica zal daarna een gezonde balans van de darmflora waarborgen.

Bromelaïne en papaïne zijn goedkope enzympreparaten met nog meer goede eigenschappen dan hierboven beschreven. De dagelijkse dosis varieert tussen de 500 en 1500 mg per dag.

Let op
Personen met een allergie voor ananas, bijensteken of olijfboompollen, kunnen dit middel beter niet gebruiken.